Paylaşım Forumu Asiforum.Net     Duyurular Program İndir Ferizli Haber Kaynarca Haber Anasayfa  

Go Back   Paylaşım Forumu Asiforum.Net
Kayıt ol Yardım Topluluk Ajanda Bugünki Mesajlar Arama

Merak Ettikleriniz Bu bölüm de merak ettiğiniz konular, bilgiler yer almaktadır.

Cevapla
Seçenekler Stil
Okunmamış 05-18-2017, 12:13 AM   #1
Sindy
Administrator
 
Sindy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Apr 2017
Mesajlar: 3.425
Ruh Halim: Cap Canli
Sindy is on a distinguished road
Standart İnsan, Bencillik ve Edebiyat Üzerine

İlk insandan günümüze kadar edebiyat, insanlık tarihinde önemli bir yer tutmuştur.Bunun yanında geçmişten bugüne sistemler, insana yaratılan koşullardan kaynaklı olarak insanlara paylaşan, bencil gibi kılıflar da giydirmiştir.İşte ben de tam da bu noktaya değinmek istiyorum.İnsan, bencillik ve edebiyat ilişkisini açıklamayı kendime bir görev, bir sorumluluk olarak benimsedim.

Öncelikle ilk insan diye nitelendirdiğimiz canlılar öncelikle toplayıcılık yaparak doğada ayakta kalmaya çalıştılar.Daha sonradan akıllarını kullanabildikçe alet yapmayı öğrendiler ve avcılık da yapmaya başladılar.Avcılık yaparken de toplu bir şekilde harekete geçiyorlardı ve avladıkları hayvanı ortak bir şekilde tüketiyorlardı.Mağaralarda toplu halde yaşadıklarını da unutmamak gerek tabi.

İnsanları binlerce yıl önce yerleşik hayata sürükleyen bazı sebepler vardı.Bunları kısaca söylemek de yarar var.Örneğin; yiyeceklerini saklamak, olumsuz hava şartlarından korunmak, yabani hayvanlardan korunma isteği ve en önemli iki neden ise hayvanları evcilleştirebilmeleri, tarım yapmayı öğrenmeleri .Tüm bu sebepler insanların su kenarlarında yerleşik yaşama geçmesine etkenlerdir.Bu şekilde yavaş yavaş köy, kasaba, şehir, devlet gibi olgular da meydana getirdi.Ve son olarak imparatorluklar dünyaya hakim olmak için bir çaba içerisine girdiler.Ve son olarak da Sanayi Devrimi ile birlikte dünyaya kapitalizm hakim olmaya başladı.Evet ne zaman edebiyat ile ilişkilendireceksiniz diyeceksiniz.Kapitalizm öyle devletler, bireyler yetiştirdi ki sadece ''BEN'' demeyi öğretti insanlara.Kapitalizm insanları tek tipleştirdi, yalnızlaştırdı bunu çok açık ve net görebiliyoruz.İşte tam da bu noktada edebiyat ile ilişkilendireceğiz.

Edebiyat, öyle bir sanat ki insanların sadece dışlarını değil, içlerini de sezdirmeyi onu anlamayı öğretiyor.Tiyatrolar, romanlar, hikayeler, şiirler, denemeler bunları bize açıkça gösteriyor.Evet önemli olan orada şairin,yazarın bize vermek istediğini anlayabilmek.Bir kimseyi görüp de okuduğumuz romanlardan , gördüğünüz oyunlardan birini hatırlarsınız:''Ah! Bu bir Anna Karanina! Bu bir Julian Sorel! Bu bir Tartuffe!'' derseniz, başkalarını içlerinden anlıyorsunuz, onları kendi içinde, hayalinizde gerçekleştiriyorsunuz demektir.Orada olan insanları, gerçek yaşamda da gösteriyor edebiyat.

Edebiyattan geçmemiş insanın hayali işlemez ki , kendisinden başkalarının acılarına, dertlerine ortak olabilsin, onlarla ''hemhal'' olabilsin.
Sindy isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sindy Kullanicisinin Son 5 Konusu
Baslik Kategori Son Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj
'Cihangir Cumhuriyeti', TRT Tabii platformunda... Sinema Dünyası Sindy 0 4 02-21-2025 08:27 PM
Minik Serçe, Ferdi Tayfur'un 'Bana sor' şarkısını... Yerli ve Yabancı Diziler Sindy 0 24 02-14-2025 07:14 PM
Kızıl Goncalar fragman | "Allah Yüzüne Baksın... Yerli ve Yabancı Diziler Sindy 0 35 02-04-2025 11:57 PM
10 Aralık reyting sonuçları açıklandı! Bir Gece... Yerli ve Yabancı Diziler Sindy 0 40 02-04-2025 11:57 PM
Kuruluş Osman 174. bölüm izle full hd tek parça!... Yerli ve Yabancı Diziler Sindy 0 34 02-04-2025 11:57 PM

Cevapla

Etiketler
bir, edebiyat, ile, olarak, şekilde


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı

Hizli Erisim


Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.37 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.